Etapy wyrobu nalewek

Po odpowiednim wyselekcjonowaniu i przygotowaniu wszelkich niezbędnych składników, można już rozpocząć domową produkcję nalewki. Aby taki trunek wyróżniał się dobrą jakością – zarówno w smaku, jak i w aromacie, warto jednak zadbać nie tylko o same surowce nalewki, ale również o prawidłowy przebieg wszystkich etapów jej wyrobu w warunkach domowych. Sumienność i dokładność są więc w tym przypadku kluczem do sukcesu. Jak więc przedstawiają się poszczególne etapy takiej produkcji? Oto one:

1. Przygotowanie składników:

W pierwszym etapie domowego wyrobu nalewki należy bardzo dokładnie i staranie dobrać jej poszczególne surowce. W zależności od rodzaju tego trunku najlepiej jest korzystać z czystej wódki lub spirytusu (o zawartości od 40 do 70% ), dobrej jakości cukrów (np. syropy owocowe domowej roboty lub naturalny miód z domowej pasieki) oraz dojrzałych, świeżych i aromatycznych owoców, ziół i przypraw, pochodzących z upraw ekologicznych.

2. Maceracja surowców:

Maceracja w domowym wyrobie nalewki jest niczym innym jak zmiękczaniem jej surowców (np. owoców) w wyniku zalania ich alkoholem. Jeżeli chodzi o odpowiednie proporcje, w znakomitej większości przypadków stosuje się od 1 do 1,5 litra alkoholu na 1 kilogram owoców. Dzięki takiemu stężeniu następuje idealne rozpuszczenie alkaloidów oraz innych związków zawartych w surowcu. Generalnie – im owoc jest bardziej soczysty, tym mocniejszy powinien być alkohol wykorzystany w procesie maceracji.

3. Uzyskiwanie syropu:

W celu uzyskania syropu z ziół lub owoców, po wykonaniu procesu maceracji wszystkie surowce należy zasypać cukrem lub zalać syropem cukrowym i pozostawić w ciepłym miejscu na około trzy tygodnie do całkowitego rozpuszczenia cukru. W ten sposób otrzymamy aromatyczny syrop z lekką nutką alkoholu.

4. Klarowanie i filtrowanie:

Po okresie kilku tygodni następuje klarowanie nalewki polegające na grawitacyjnym opadzie wszelkich zmętnień na dno naczynia. Wszelkie powstałe zawiesiny oraz inne zanieczyszczenia usuwane są natomiast w procesie filtracji za pomocą specjalnych, papierowych lejków lub preparatu klarującego. Aby osiągnąć pożądany efekt, czynność tą należy powtórzyć kilka razy. Otrzymamy w ten sposób klarowną nalewkę, którą rozlewamy do szklanych butelek i pozostawiamy na okres od 1 do 6 miesięcy aby dojrzały.