Nalewki korzenne

Kardamonka. To jedna z najpopularniejszych przedstawicielek domowych nalewek sporządzanych na bazie korzeni. Charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem i niesamowitym aromatem, typowym dla tego rodzaju trunku. Podobnie jak inne nalewki (np. owocowa ratafia) posiada silne działanie rozgrzewające organizm oraz poprawia jego odporność na różnego rodzaju infekcje. Do jej wyrobu potrzebujemy jedynie mocnej, czystej wódki (około 50%), około 15 g kardamonu, naturalnego soku z cytryny oraz startej skórki z tego owocu. Wszystkie składniki zalewamy alkoholem i pozostawiamy na okres dwóch tygodni do sklarowania. Po upływie tego czasu całość należy przefiltrować i zlać do butelek, w których kardamonka powinna leżakować minimum sześć miesięcy.

Krambambula po staropolsku. Ten rodzaj nalewki znany jest już od dawna zarówno w Polsce (w czasach panowania dynastii Sasów), jak i na Białorusi. Jej odpowiednia moc i bajeczny wręcz aromat jest idealnym lekarstwem na przeziębienia i infekcje w okresie jesienno-zimowym. Surowce niezbędne do wyrobu tradycyjnej krambambuli to: cynamon (w postaci lasek), czarny pieprz, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, miód, woda oraz alkohol, będący mieszanką czystej wódki i spirytusu. Całość po maceracji należy pozostawić w słoju na około dziesięć dni, okresowo mieszając zawartość. Po sklarowaniu i przefiltrowaniu nalewkę mieszamy z wcześniej przygotowanym syropem z miodu i rozlewamy do butelek. Czas dojrzewania trunku to około cztery miesiące.

Imbirówka. Do przygotowania tej słynnej, aromatycznej nalewki potrzebujemy około 200 g świeżego korzenia imbiru, zmielonych goździków, szafranu, gałki muszkatołowej, cynamonu, soku z cytryny, miodu spadziowego oraz mieszanki spirytusu (95%) i wódki (45%). W pierwszej kolejności należy bardzo dokładnie zetrzeć korzeń imbiru i włożyć do słoja wraz z przyprawami, sokiem z cytryny oraz miodem. Całość zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i pozostawić na okres tygodnia. Po filtracji i przelaniu do butelek nalewka powinna dojrzewać nawet do sześciu miesięcy.