Nalewki lecznicze

Nalewki oraz inne wyroby spirytusowe ze względu na olbrzymie walory zdrowotne, coraz częściej wykorzystywane są w leczeniu rozmaitych infekcji oraz schorzeń. Bez względu na to czy mamy do czynienia z nalewką sporządzoną na bazie owoców, warzyw, ziół czy miodu (np. wrzosówka), każda z nich posiada określone właściwości lecznicze. Z pokolenia na pokolenie przekazywane są również przepisy na różnego rodzaju mieszane domowe nalewki także do użytku zewnętrznego. Poniżej przedstawiamy więc przegląd najciekawszych tego rodzaju trunków:

Nalewka aptekarska. Sporządzona na bazie cytryny, cukru, spirytusu i mleka, nalewka aptekarska już od wielu lat pomaga w łagodzeniu i leczeniu niestrawności oraz innych schorzeń układu trawiennego. Mimo iż samo jej przygotowanie należy do procesów dość czasochłonnych, warto zastanowić się nad jej wyrobem w warunkach domowych. Do momentu filtracji należy przechowywać ją przez okres około sześciu tygodni, natomiast dojrzewanie zajmuje zwykle od jednego do trzech miesięcy.

Nalewka na szyszkach chmielu. To wręcz idealna propozycja dla osób cierpiących na zaburzenia snu i bezsenność. Naturalne substancje zawarte w szyszkach chmielu doskonale wpływają bowiem nie tylko na jakość naszego snu, ale również na nasze dobre samopoczucie. Jako naturalny środek nasenny najlepiej działa po rozpuszczeniu od pięciu do dziesięciu kropli w łyżce stołowej wody. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie około 125 g szyszek chmielu oraz kilka szklanek słabszego spirytusu lub mocnej, czystej wódki (50%). Baza trunku pozostawiana jest do sklarowania na dwa tygodnie, natomiast dojrzewa przez około miesiąc.

Nalewka czosnkowa. Jak powszechnie wiadomo czosnek stosowany jest w leczeniu przeziębienia, grypy oraz dolegliwości górnych dróg oddechowych. Nalewka sporządzona na bazie tego magicznego warzywa, podawana w odpowiedni sposób (20 kropli na łyżce mleka) dodatkowo nasila jego lecznicze właściwości. Podobnie jak w przypadku innych zdrowotnych trunków z udziałem spirytusu, proces sporządzania nalewki czosnkowej jest szybki, tani i prosty. Potrzebujemy tutaj jedynie około 1 kg czosnku i 1 l mocnego spirytusu (95%) i czasu potrzebnego do sklarowania (dwa tygodnie).