Nalewki owocowe

Nalewki na bazie owoców już od wieków cieszą się ogromnym uznaniem wśród wielu smakoszy tego trunku na całym świecie. Produkowane zarówno w wersji słodkiej, jak i bardziej wytrawnej w połączeniu z odpowiednimi dodatkami w postaci przypraw, charakteryzują się doskonałym smakiem i aromatem (np. aromatyczna nalewka z orzechów włoskich). Poniżej przedstawiamy więc trzy najciekawsze nalewki z tego gatunku wraz z przepisami i ciekawostkami.

Nalewka z jabłek. Ta pyszna nalewka sporządzona na bazie świeżych jabłek jest doskonałym źródłem witamin, pomagających w walce z rozmaitymi infekcjami. Ponadto nalewka jabłkowa zawiera cenne kwasy organiczne, wpływające zbawiennie na nasz układ trawienny oraz dobre samopoczucie. W celu sporządzenia tego trunku należy przepuścić około 1 kg jabłek przez sokowirówkę, dodając do powstałego soku około 30 dag cukru. Po dokonaniu pasteryzacji (w gorącej wodzie), tak przygotowaną bazę należy pozostawić na 2 tygodnie w ciemnym pomieszczeniu. Po upływie tego czasu całość mieszamy z około 0,5 l spirytusu, przelewamy do butelek i ponownie odstawiamy na około 10 dni aż do pełnego sklarowania.

Nalewka z pigwy. Nalewka sporządzona na bazie cierpkich owoców pigwy stanowi idealne źródło kwasów organicznych, witaminy C oraz cennych dla naszego organizmu garbników. Trunek ten bardzo często stosowany jest w medycynie. Leczy bowiem takie schorzenia jak chociażby wzdęcia, kaszel, skurcze mięśni, a nawet pomaga w gojeniu się ran, hemoroidów, oparzeń i odmrożeń. Jej wyrób jest banalnie prosty. Należy jedynie bardzo dokładnie umyć, ususzyć i pokroić owoce pigwy, usuwając z nich gniazda, a następnie zalać całość spirytusem lub czystą wódką. Po szczelnym zamknięciu słoja należy odstawić go w ciepłe miejsce na okres około 6 tygodni. To upływie tego czasu wystarczy już tylko przefiltrować nalewkę i rozlać do butelek.

Nalewka z dzikiej róży. Nie każdy z nas wie, że owoce dzikiej róży są jednym z najlepszych źródeł naturalnej witaminy C. Nalewka sporządzona na bazie tego surowca to produkt, który na stałe powinien zagościć w każdej domowej apteczce. Regularne spożywanie tego trunku w niewielkich ilościach pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy, zapobiegając przeziębieniom, zaburzeniom trawienia, a nawet chorobom serca. Nalewka ta powstaje w wyniku zalania litrem mocnego,domowego wina około pół kg owoców dzikiej róży z dodatkiem szklanki cukru. Po tygodniu całość można już przefiltrować i rozlać do butelek.