Nalewki staropolskie

Sprawdzone receptury na doskonałe nalewki oraz inne wyroby na bazie spirytusu są znane w Polsce już od wielu wieków. Przepisy na ten znakomity trunek przekazywane są bowiem z pokolenia na pokolenie. Do tych najbardziej szlachetnych przedstawicieli nalewek w naszym kraju zaliczamy niewątpliwie słynną nalewkę po staropolsku. Nie ma oczywiście jej jednolitej wersji, gdyż na przestrzeni lat jej skład był wielokrotnie modyfikowany i uzupełniany nowymi składnikami. Mianem nalewki staropolskiej może być dzisiaj określany właściwie każdy jej rodzaj, pod warunkiem zachowania odpowiedniej techniki wyrobu. Z reguły jednak są to trunki wytrawne lub półwytrawne.

Wielu ortodoksyjnych miłośników nalewek uważa jednak, iż ta staropolska oprócz właściwego procesu produkcji, musi posiadać również odpowiedni skład skomponowany na bazie tradycyjnych produktów. Wszystko po to aby jej smak w pełni oddał ducha minionych wieków, wprawiając w zachwyt samych konsumentów. Jak więc przyrządzić taki staropolski trunek? Potrzebujemy do tego odrobiny świeżych pączków brzozowych, kilka kromek żytniego chleba, garści rodzynek, odpowiednich przypraw (cynamonu i goździków), wódki żytniówki, szklanki piwa oraz miodu prosto z domowej pasieki. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis:

Po przygotowaniu wszystkich wymienionych wyżej składników nalewki, chleb żytni należy pokroić w kostkę i wysuszyć go w piekarniku aż do momentu uzyskania rumianego koloru. Następnie należy bardzo dokładnie umyć pączki brzozowe i wrzucić je wraz z chlebem i aromatycznymi przyprawami (cynamon i goździki) prosto do szklanego naczynia (np. dużego słoja). Całość zalewamy żytniówką i szczelnie zamykamy naczynie. Tak przygotowaną bazę nalewki pozostawiamy na okres dwóch tygodni, okresowo wstrząsając co kilka dni.

Po upływie czternastu dni należy przefiltrować nalewkę i dodać do niej ostudzone po podgrzaniu piwo (jasne lub ciemne) wraz z miodem. Całość musimy bardzo dokładnie wymieszać i rozlać do butelek. Po upływie około trzech miesięcy trunek jest już zdatny do picia. Tak przygotowana nalewka po staropolsku z pewnością zauroczy nas i naszych gości bogactwem smaków i aromatów.