Nalewki ziołowe

Benedyktynka. To niewątpliwie jedna z najsłynniejszych słodkich nalewek zdrowotnych sporządzonych na bazie ziół. W skład tego szlachetnego likieru wchodzi bowiem blisko czterdzieści różnego rodzaju ziół i korzeni. Ciekawostką jest fakt, że pierwotna receptura opracowana w 1510 roku przez Benedyktynów z Normandii miała służyć jako lek przeciwko malarii. Niezbędnymi surowcami do wyrobu tego trunku, oprócz cukru i spirytusu są między innymi: miód, kolendra, szafran, arcydzięgiel, anżelka, hyzop, gałka muszkatołowa, goździki, melisa oraz jałowiec. Benedyktynkę o bursztynowej barwie i charakterystycznym, miodowym posmaku, tradycyjnie podaje się bez żadnych dodatków w kieliszkach do koniaku. Trunek po przefiltrowaniu przelany do szklanych butelek powinien dojrzewać około sześciu miesięcy.

Nalewka miętowa. Popularna „miętówka” już od wielu lat uchodzi za jeden z najbardziej orzeźwiających mocnych alkoholi. Do jej wyrobu potrzebujemy kilkunastu łodyżek z liśćmi świeżej mięty (długość około 25 cm), białego cukru, świeżo wyciśniętego soku z cytryny, spirytusu (lub czystej wódki) oraz wody. Po dokładnym opłukaniu, osuszeniu i pokrojeniu liści mięty, wrzucamy ją do dużego słoja i zalewamy spirytusem. Tak przygotowany roztwór pozostawiamy na dwa dni, okresowo wstrząsając słojem. Po upływu tego czasu wlewamy do niego wcześniej przygotowany syrop (z cukru,wody i soku cytrynowego), dokładnie mieszamy i filtrujemy. Po przelaniu całości do butelek, okres dojrzewania wynosi minimum dwa tygodnie.

Nalewka z dziurawca. Lecznicza nalewka sporządzona na bazie dziurawca może być stosowana zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie (np., jako roztwór wodny do przemywania ran). Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie kilku szklanek 70% spirytusu oraz około 15 dkg suszonego dziurawca. Samo przyrządzenie jest również niezwykle proste. Do słoja należy wsypać pokruszone liście rośliny, zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i pozostawić na tydzień do momentu wyklarowania (potrząsając okresowo słojem). Po przefiltrowaniu rozlewamy trunek bo butelek i pozostawiamy w zaciemnionym miejscu aż do momentu kiedy dojrzeje.