Składniki do przyrządzania nalewki

Nalewki, podobnie jak wina oraz inne wyroby na bazie alkoholu można produkować z rozmaitych składników. Do tych najpopularniejszych i najczęściej stosowanych w świecie domowego wyrobu nalewek zaliczamy jednak: wodę, spirytus (lub czystą wódkę) oraz to, co stanowi o smaku i aromacie samego trunku. I w tym właśnie miejscu każdy domowy producent ma olbrzymie pole do popisu. Natura obdarowała nas bowiem całym bogactwem produktów idealnie nadających się do wyrobu nalewek owocowych, korzennych, ziołowych czy chociażby tych na bazie naturalnego miodu…

Wszelkie surowce stosowane w domowym wyrobie nalewek i likierów powinny być bardzo dokładnie wyselekcjonowane. Spirytus oraz woda używane do maceracji owoców, korzeni i ziół muszą charakteryzować się przede wszystkim wysokim stopniem czystości. Niegazowana woda – mineralna lub źródlana powinna więc pochodzić z ujęć głębinowych. Doskonałym przykładem jest tutaj chociażby twarda woda dolomitowa z dużą ilością jonów wapnia i magnezu.

Sam alkohol bazowy najlepiej dobierać w zależności od rodzaju i smaku samej nalewki. W przypadku nalewek o bardziej wytrawnym smaku zaleca się używanie spirytusu o mocy nie przekraczającej 60% czystego alkoholu, natomiast jeżeli chodzi o różnego rodzaju likiery i nalewki słodkie (np. z dodatkiem syropu owocowego) wartość ta powinna oscylować w granicach 70%. W niektórych przypadkach do wyrobu nalewek, celem wzbogacenia ich smaku i aromatu, stosuje się również inne rodzaje alkoholu takie jak np. wino, brandy czy rum.

Po odpowiednim doborze alkoholu, niezwykle istotnym jest również właściwe wyselekcjonowanie pozostałych składników użytych do wyrobu trunku. Dobrej jakości nalewki powstają bowiem tylko ze świeżych, dojrzałych i aromatycznych owoców, ziół oraz przypraw. Najlepiej aby ich zakup pochodził z dobrego i sprawdzonego źródła. Doskonałym rozwiązaniem są więc w tym przypadku ekologiczne uprawy, wolne od jakiejkolwiek chemii i toksycznych związków. Do nalewek słodkich wręcz idealny jest natomiast odpowiednio przechowywany miód prosto z domowej pasieki.